Prima săptămână a acestui a adus prețuri record pentru carnea de porc, mai exact, fermierii din România vând în medie carne de porc cu 2,24 de euro/ kg, cu mult peste media celorlalte țări din Uniunea Europeană. Acest preț este cu aproximativ 50% mai mare față de aceeași perioadă din anul precedent.
Anul 2020 începe cu prețuri record pentru carnea de porc în România față de Uniunea Europeană. Prețul pentru 1 kg de carne de porc este în medie 2,24 euro pentru carcasă de tip S, cel mai mare preț din UE, conform ultimelor date ale Comisiei Europene.
În 2019 în aceeași perioadă analizată, kilogramul de carne de porc este cu 47,1 % mai ieftin.
Pentru prima dată în ultimii 4 ani, prețul mediul al cărnii de porc la poarta fermierilor din România a depășit pragul psihologic de 200 de euro, conform datelor înregistrate de Comisia Europeană.
De la 2 decembrie 2019, prețul pentru carnea de porc din România se situa pe locul 3 cel mai scump din UE, sub cel din Slovenia – 224.5 euro/100 kg- și Grecia – 221,3 euro/ 100 kg. În Slovenia, prețurile au fost peste 200 de euro de la începutul anului 2019, iar în Grecia prețurile au gravitat pe tot parcursul anul 2019 în jurul acestei valori.
În prima săptămâna a anului 2020, prețul mediul al cărnii de porc la nivel UE a ajuns 1,933 euro/ kg, cu 41,8 % mai mult față de perioada similară.
Prețul cărnii de porc pe teritoriul României crește în mare parte ca urmare a pestei porcine africane care a lovit atât local, cât mai ales statele asiatice, cele mai mari consumatoare și producătoare de porc din lume.
Conform datelor Comisiei Europene, producția de carne de porc a Chinei va scădea la finele lui 2020 cu 35% față de 2018, ceea ce va însemna o dublare a necesarului de carne de import pentru aceste piețe. Având în vedere producția europeană, și ea situată pe o pantă descendentă, necesarul de carne din Asia nu va putea fi acoperit din importuri, ceea ce înseamnă un deficit pe piața și implicit o presiune pe preț.